Herbata ziołowa ma działanie wspomagające organizm.
Stosowana przy chorobie wrzodowej dwunastnicy, zniekształcona opuszka, wzdęcia jelit, nadkwasota. Dodatkowo do posiłków pijemy herbatę 333 oraz zamiennie z 95 stosujemy zestawy 15, 1, 2, 0.
Składniki zestawu 95: ziele pokrzywy, ziele krwawnika, korzeń mniszka, kwiat rumianku, ziele dziurawca, ziele drapacza lekarskiego, korzeń prawoślazu, kwiat malwy, kwiat nagietka, kłącze perzu, owoc kopru, owoc kminku, siemię lniane, korzeń lukrecji, korzeń kozłka, korzeń arcydzięgla.
Parzenie ziół: Łyżkę stołową ziół należy zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 30 minut. Pić 3 razy dziennie po szklance przed posiłkiem. Opakowanie wystarcza na około tydzień.
Poszczególne mieszanki ziół pije się przez 7 dni oddzielnie np.: po 7 dniach stosowania jednego zestawu rozpoczynamy parzenie ziół z drugiego zestawu. Wyjątek stanowi indywidualnie ustalona kuracja, dobrana do danego organizmu przez zielarza. Wówczas może zmienić się sposób dawkowania oraz podawania ziół. Dzieciom do lat 10 zioła przygotowujemy w porcjach zmniejszonych o połowę.