Herbata ziołowa ma działanie wspomagające pracę organizmu.
Do posiłków pijemy herbatę 333. Dodatkowo wskazana jest kąpiel nasiadowa III.
Składniki zestawu 21: kwiat rumianku, ziele krwawnika, owoc jarzębiny, ziele mięty, ziele rdestu ptasiego, kwiat kasztanowca, korzeń żywokostu, ziele fiołka trójbarwnego, kora kruszyny, ziele melisy, owoc kopru.
Parzenie ziół: Łyżkę stołową ziół należy zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 30 minut. Pić 3 razy dziennie po szklance przed posiłkiem. Opakowanie wystarcza na około tydzień.
Poszczególne mieszanki ziół pije się przez 7 dni oddzielnie np.: po 7 dniach stosowania jednego zestawu rozpoczynamy parzenie ziół z drugiego zestawu. Wyjątek stanowi indywidualnie ustalona kuracja, dobrana do danego organizmu przez zielarza. Wówczas może zmienić się sposób dawkowania oraz podawania ziół. Dzieciom do lat 10 zioła przygotowujemy w porcjach zmniejszonych o połowę.